S-au lansat în spațiul public zvonuri cu privire la faptul că la următoarea ședință a Adunării Generale se va propune modificarea statutului doar pentru ca cei care conduc în acest moment Obștea să poată vinde mai ușor lemnul.

Așadar, unii doar atât au putut să înțeleagă din ce au citit!

Despre faptul că aceste zvonuri nu au nicio susținere în realitate, vă veți da seama, dacă veți citi următorul raționament:

Consiliul de administrație conduce Obștea între două ședințe ale Adunării Generale (așa prevede și actualul statut, așa va rămâne și în noul statut), iar de felul cum o conduce va da socoteală, în fiecare an, Adunării Generale (în statutul propus, se prevede că dacă nu va prezenta în fiecare an un raport de activitate, la cererea oricărui membru al Adunării Generale, pot fi declanșate alegeri anticipate).

Prin urmare, după ce-i este prezentat raportul de activitate, dacă Adunarea Generală consideră că Obștea nu a fost administrată eficient, poate sancționa președintele și consilierii sau chiar poate demite întreaga Conducere (veți găsi aceste prevederi cuprinse în noul statut).

Dacă s-ar urmări doar să se creeze condiții mai prielnice pentru a vinde în mod nejustificat lemnul, atunci consilierii care ar aproba asemenea vânzări de lemn ar fi cu totul iresponsabili, deoarece și-ar face rău singuri, știind că vor trebui să dea socoteală, în prima ședință a Adunării Generale, pentru felul cum au gospodărit lemnul Obștii, și ar risca să fie demiși și să plătească pentru acțiunea lor.

În trecut, poate se practica vânzarea lemnului fără a sta prea mult pe gânduri, pentru că nu exista o frică de a fi pedepsit dacă se încălcau normele statutare, din cauză că toate sancțiunile cuprinse în vechile statute nu erau puse în practică, chiar dacă, uneori, situația ar fi impus aplicarea lor, iar activitatea de exploatare se putea desfășura nestingherită.

Dacă veți citi, veți descoperi că modificările propuse întăresc statutul, nu-l fac mai slab. Totul e ca aceste modificări să fie citite cu maximă atenție, fără patimă și să fie înțelese.

O scurtă completare:

Și dacă până acum era prevăzut în statut că orice vânzare de lemn trebuie să se facă prin licitație publică, la ce a folosit? Membrii Obștii au avut parte de mai multe beneficii?