Informez persoanele interesate că în aceste zile s-au încheiat lucrările de exploatare a masei lemnoase din partida  nr. 9108, cu un volum de 970 mc masă lemnoasă din categoria produse principale (din care 441 mc lemn de fag, 521 mc lemn de brad și 8 mc lemn de paltin).

Probabil, în perioada următoare, va urma distribuirea lemnului.

Sunt persoane care mă sună sau mă vizitează și mă întreabă când o să-și primească lemnul pentru anul 2020.

Cu toate că nu eu mă ocup de distribuirea lemnului către obșteni, celor care așteaptă lemnul pe anul 2020 le spun că eu nu știu când va hotărî președintele Obștii să dea lemnul și pe anul 2020, dar pot spune următoarele:

În acest moment, există 330 de obșteni care așteaptă să primească lemn pentru anii din urmă, iar dintre aceștia, 70 de obșteni nu au primit lemn deloc în perioada 2015 – 2019.

Dacă doriți o situație un pic mai detaliată, să știți că un număr de 75 de obșteni mai au de primit lemn pe anul 2017 (din care 8 obșteni au de primit mai puțin de 1 mc), un număr de 95 de obșteni mai au de primit lemn pentru anul 2018 (din care 10 obșteni au de primit mai puțin de 1 mc) și un număr de 160 de obșteni mai au de primit lemn pentru anul 2019.

E adevărat că actuala conducere, la preluarea mandatului în 2016, a avut o sarcină dificilă, pentru că a preluat și obligația de a distribui o cantitate de aproximativ 1.900 mc material lemnos către unii obșteni, ca parte a dreptului de lemne al acestora pentru anii 2014 – 2016.

Se știe că oamenii, în general, așteaptă să primească lemn de fag, dar este oare posibil ca toți cei care doresc lemn de fag să poată primi lemn de fag?

Nu vă dau eu răspunsul, dar vă mai ofer o informație!

În perioada 2017 – 2019 sau exploatat 2.200 mc lemn de fag (ceea ce înseamnă că din 4 mc de lemn exploatat, 1 mc a fost lemn de fag).

În distribuirea lemnului, până acum s-a mers pe principiul ca dreptul de lemne să conțină cât mai mult lemn de fag, pentru ca omul să fie mulțumit.

Acest lucru a făcut ca mult lemn de rășinoase să fi fost distribuit obștenilor (fără a-l include în drept), dar și altor persoane, ca lemn de foc. De aici rezultă și numărul destul de mare de obșteni care-și mai așteaptă dreptul de lemne pe anii din urmă, iar dacă se va continua cu distribuirea lemnului în maniera de acum, restanțele vor crește cu siguranță.