Iată că a trecut o lună de la evenimentul intern care avea ca drept scop alegerea unei noi Conduceri.

Privind în urmă la ce s-a întâmplat în ziua alegerilor, pot spune doar că memoria celor prezenți la eveniment va reține următoarele:

 • Lipsa dezbaterilor serioase;
 • Lipsa de pe buletinul de vot a candidatului Carcea Andrei, considerat de mulți omul de încrederea al actualului președinte al obștii.;
 • Lipsa de interes a membrilor prezenți la ședință față de cum se lucrează în obște, față de ce s-a făcut, cum s-a făcut și ce mai trebuie de făcut;
 • Lipsa de interes a majorității membrilor obștii față de aceste alegeri;
 • Participarea la dezbateri a domnului Pîrghie Victor, fără ca acesta să fi semnat în tabelul de prezență, dorind, în felul acesta, să îngreuneze îndeplinirea condiției prevăzută în statut cu privire la realizarea cvorumului de prezență;
 • Intervenția domnului Pîrghie Viorel, un fost prieten de nădejde a actualului președinte, care a pus la îndoială corectitudinea modului în care a fost distribuit lemnul de când e președinte domnul Fusa Vasile, și de aceea l-a acuzat de furtul a 3.000 mc material lemnos;
 • Incapacitatea președintelui obștii de a prezenta darea de seamă, cu toate că avea toate datele scrise pe o foaie de hârtie;
 • Desfășurarea votului într-un haos general, organizatorii fiind complet depășiți de situație;
 • Momentul în care s-a înregistrat pe casetă video citirea rezultatului votului în fața  unei săli aproape goale, un episod de un comic total, demn de o piesă de teatru scrisă de Caragiale, dar care s-a dorit a fi un moment solemn.

Ce-ar trebui de făcut?

Acum, pentru că ne aflăm la început de nou mandat, propun celor care au un rol de conducere în Obștea Vicov, să reflecteze la informațiile prezentate mai jos, și, știind cum stau în realitate lucrurile, să încerce să facă tot ce ține de ei pentru ca activitatea în cadrul obștii să meargă mai bine în următorii ani.

E important să nu uităm cum s-a exploatat și distribuit lemnul obștii în trecut, deoarece am văzut cu toții ce se întâmplă când întreaga informație despre aceste subiecte este ținută sub controlul unei singure persoane (așa cum s-a întâmplat în perioada 2011 – 2016, și, dacă ne gândim mai bine, și până în 2011).

Informații comparative

S-a spus mai tot timpul că Obștea Vicovu de Jos a fost prost administrată până în 2016, pentru că, din volumul total de lemn exploatat, mult prea puțin lemn ajungea ca să fie ridicat efectiv de către obșteni. Nu mai vorbesc de perioada de început a obștii, 2002 – 2010, când, urmare a deciziilor luate de conducerea de atunci, lemnul care se atribuie în mod gratuit membrilor obştii era atât de scump, încât mulți obșteni nici nu mai erau interesați de dreptul lor de lemne.

Voi prezenta, în tabelul de mai jos, informații statistice din perioada 2011 – 2016 (prima perioadă din care avem informații credibile, bazate pe documente, privind exploatarea și distribuirea masei lemnoase în Obștea Vicovu de Jos) și perioada septembrie 2017 – iunie 2019.

Perioada 2011 – 2016 vs. septembrie 2017 – iunie 2019

Categorii Cantitate (mc)
2011 – 2016
Cantitate (mc)
2017, 2018, 2019
Cantitate totală de lemn exploatată 14966 (100%) 7626 (100%)
Cantitate lemn vândută la firme prin licitație și încredințare directă 4022 (27%) 1572 (20,6%)
Cantitate lemn distribuită membrilor Obștii (inclusiv Conducerii) 9202 (62%) 3657 (48%)
Lemn de foc de rășinoase, distribuit firmelor sau persoanelor fizice 803 (5,5%) 935 (12,3%)
Lemn distribuit pe baza unor acorduri și pentru servicii 707 (4,7%) 430 (5,6%) – estimare
Lemn distribuit în alte scopuri 116 (0,1%) 1032 (13,5%)

Volumul de lemn distribuit în categoria ”Lemn distribuit pe baza unor acorduri și pentru servicii” pentru perioada 2017 – 2019 reprezintă o estimare făcută pe baza a ceea ce s-a distribuit în situații asemănătoare în perioada 2011 – 2016, deoarece, până în acest moment, nu există înregistrate acorduri pentru plata închirierii terenului pe care Obștea l-a folosit pentru tranzitul sau depozitarea lemnului sau pentru plata unor servicii prestate (dacă au existat) de unele persoane, în folosul Obștii.

Ce trebuie să reținem?

Obștea Vicovu de Jos nu a fost administrată mai eficient în ultima perioadă!

De ce?

 1. Pentru că obștenii nu au primit mai mult lemn din volumul total de lemn care s-a exploatat în această perioadă (obștenii au primit maxim 55%).
 2. Un volum foarte mare de lemn (890 mc, ceea ce reprezintă mai mult de trei ori față de anii 2011- 2016) a fost inclus în categoria lemn de foc de rășinoase, pentru care obștea nu a încasat nici un leu.
 3. Există încă o cantitate de 500 – 600 mc (în afară de cei 450 – 550 mc care se presupune că s-ar fi distribuit obștenilor după data de 1 iulie a.c.) care nu este înregistrată în evidențele obștii;

Așadar, cum e cu sloganul folosit în campania de la alegerile interne din 2016, care spunea: ”Trebuie să stopăm hoția și furtul. Votați-mă pe mine, ca să vă scap de hoții care au condus până acum”!

Am prezentat aceste informații, pentru a vă face o părere despre felul în care s-a desfășurat activitatea în acești ultimi trei ani.

Acum, suntem în fața unui nou început, chiar dacă, în cea mai mare parte, la conducere sunt aceiași oameni, totuși … e măcar un început de mandat. Să-l facem mai bun ca cel precedent!

Dacă veți considera că sunt lucruri care pot fi îmbunătățite, vă rog să vă implicați și să propuneți soluții, dacă, dimpotrivă, credeți că totul e în ordine, atunci nu trebuie să faceți nimic, puteți fi doar mândri că totul e bine.

De la sfârșitul lunii iunie, președintele obștii a încetat să mai ofere informații privind cantitatea de lemn distribuită membrilor și cantitatea de lemn vândută persoanelor sau firmelor.